Медведев проведе среща със студенти от Питсбъргския университет

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Медведев проведе среща със студенти от Питсбъргския университет

Новое сообщение Фокус » 25 сен 2009, 15:27

Руският президент Дмитрий Медведев проведе среща със студенти и с преподаватели от Питсбъргския университет, точно 50 години след като същото направи и Никита Хрушчов.

Медведев засегна теми, като преразглеждането на американските планове за разполагане на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, кризата около иранската ядрена програма, отношенията между Москва и "близката чужбина", както и реформирането на ООН. Руският лидер говори и за предстоящите през 2012 година президентски избори в Русия. По неговите думи „готов съм да работя на всяка една длъжност, важното е да нося полза на Русия".

Медведев призна, че решението на САЩ да преразгледат плановете си за разполагане на система за ПРО в Централна Европа не е „проруско”, а е продиктувано от интересите на Вашингтон.

„Да се промени решение на предишната администрация по въпрос не на вътрешната, а на външната политика, не е лесно. Аз се опитах да се поставя на мястото на Обама и разбрах, че това е било много трудно”, отбеляза руският президент.

„Това е решение, което е продиктувано от представите на Обама за защитата на интересите на САЩ. Това не е проруско решение, но е много важен фактът, че в процеса на неговото взимане Барак Обама се вслуша в моите думи и ги анализира. Това също е един от моментите, въз основа на който бе взето решението. Това означава, че ние се учим да се изслушваме”, каза Медведев.

Руският държавен глава заяви, че Иран има право на мирна ядрена програма, но не и да създава ядрени оръжия. По неговите думи международни санкции са възможни, след като са изчерпани всичките останали възможности.

„Иран има право на ядрена програма за мирни цели, но не и на създаването на ядрени оръжия, нашата позиция не се отличава от позицията на другите страни, включително и от тази на САЩ. Санкциите не са най-добрият начин да се постигат резултати по Иран, но ако бъдат изчерпани всички възможности, то може да се прибегне до международно-правови санкции”, каза Медведев.

„Понякога това трябва да се прави. Затова аз смятам, че ние трябва заедно със САЩ и с другите страни да продължим да създаваме позитивни стимули за Иран, за да може той да се занимава с мирни изследвания в сферата на ядрената енергетика, като в същото време го подтикваме всичките негови програми да бъдат открити, а не да вълнуват целия Близък изток и целия свят”, добави руският президент.

По неговите думи, това е основното направление.

„Но ако ние не успеем, тогава ще говорим по друг начин”, добави. Медведев.

Засягайки отношенията между Москва и "близката чужбина" Медведев каза, че отношенията между Русия и Грузия ще бъдат добри, но настоящото руско ръководство не възнамерява да работи с грузинския президент Михаил Саакашвили.„Аз лично няма да имам никаква работа с президента Саакашвили, защото той извърши престъпление както срещу своя народ, така и срещу народа на Южна Осетия”, отбеляза той.

Медведев не е склонен да преувеличава разногласията между Русия и Украйна, но при това призна, че на междудържавно равнище отношенията между двете страни са деградирали.

„Това не е фатално. Задачата на ръководствата на нашите страни, на бъдещото ръководство на Украйна, както и на бъдещото ръководство на Русия, е да направят всичко възможно, тези отношения да станат по-малко проблематични, да се основават на взаимна изгода и в същото време на особената симпатия, която винаги е съществувала между нашите народи”, подчерта той.

Медведев заяви, че няма основания да се смята, че отношенията между Русия и Беларус са се влошили и съобщи, че в най-близко време има намерение да проведе среща с беларуския си колега Александър Лукашенко.

„Нямам основания да смятам, че отношенията ни са се влошили. Ние се намираме в много близки отношения”, каза той.

Дмитрий Медведев се обяви срещу радикалното реформиране на ООН. „В продължение на десетилетия не възникваше никаква алтернатива на ООН. Знам за идеите, които се формулираха по тази тема, всъщност част от тях се формулираха в САЩ – за създаване на общество на демокрациите. Това, обаче, е вече разделяне на света на части. Светът на заслужава подобно нещо, това е опасно”, каза той. „Ето защо според мен ние трябва да помагаме на ООН да запази своята особена международна легитимност, да укрепваме институциите на ООН, да уважаваме Устава на ООН. В някои ситуации ние трябва да мислим за бъдещето на организацията и за бъдещите органи на управление на тази организация, в това число за съдбата на Съвета за сигурност”, добави той.

Медведев не изключва възможността да се кандидатира за президент и на изборите през 2012 г., в случай че неговата работа бъде успешна.

„Ако работя добре, ако руският народ има доверие в мен – защо не?”, каза Медведев. „Що се отнася до плановете на Владимир Путин, по-добре, естествено, този въпрос го адресирайте до него”, добави руският президент.

По неговите думи в бъдеще е готов да работи на всяка една длъжност, като за него е важно да носи полза на Русия. „Ако говорим за бъдещето, то аз не обичам да се заричам. Но ако това бъде полезно за страната, аз съм готов да работя на всяка една длъжност”, каза той. /ФокусФокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 24