Сергей Лавров и Хилари Клинтън проведоха преговори в Москва

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Сергей Лавров и Хилари Клинтън проведоха преговори в Москва

Новое сообщение Российская газета » 14 окт 2009, 01:56

Вчера в Москва се проведоха преговори между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Хилари Клинтън, пише „Российская газета”. По време на тричасовата среща страните не можаха да разрешат всички противоречия. Всъщност, никой не им е поставял подобна задача. Главният резултат от срещата се крие в друго – спирайки да се занимават с нравоучения, страните пристъпиха към пълноценен диалог по целия дълъг списък от въпроси. Предложеното от американския президент Барак Обама „рестартиране” на отношенията между Вашингтон и Москва започна.

„Дълго време се подготвяхме за тази среща”, каза Лавров. „Но аз мисля, че свършената работа на нашите министерства ще позволи да се проведе продуктивен първи кръг от стратегически преговори в рамките на създадената от нашите президенти комисия”, добави той. „Много неща вече успяхме да постигнем”, каза, от своя страна, Клинтън. Тя добави:

„Ние сме заинтересовани да работим с Русия, за да развиваме сътрудничеството, в това число провеждане на съвместна оценка за заплахите и създаването на център за обмен на данни”.

По време на заключителната пресконференция Лавров отбеляза, че Москва и Вашингтон „имат много допирни точки по обсъждащите се въпроси, въпреки че има теми, по които предстои сближаване на позициите”. Клинтън също не вижда нищо фатално в това, че САЩ и Русия имат различни позиции по някои въпроси.

„Ние, например, не сме съгласни с гледната точка на Русия за Грузия. Имаме различно мнение и аз ясно казах, че ние няма да признаем Абхазия и Южна Осетия. Важното е да се разбере, че сме различни страни, имаме различен исторически опит, гледна точка”, каза Клинтън.Российская газета
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 17