Сърбия се превръща във важен енергиен партньор на Русия в Европа

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Сърбия се превръща във важен енергиен партньор на Русия в Европа

Новое сообщение Голос России » 19 окт 2009, 19:57

Президентът на Русия Дмитрий Медведев възнамерява по време на визитата си в Сърбия на 20 октомври да обсъди различни съвместни проекти, в частност енергийни, предава радио „Гласът на Русия”.

Най-значим от тях несъмнено е участието на Сърбия в проекта „Южен поток”, който има за цел да разнообрази доставките на руски природен газ в Европа и да намали зависимостта на доставчиците и потребителите от Украйна. Новата газопроводна система ще преминава по дъното на Черно море до България, Сърбия, Унгария и Гърция.

„Южен поток” се смята за конкурентен на планирания газопровод „Набуко”, който трябва да заобиколи територията на Русия, подкрепян от ЕС и САЩ. По-рано те се опитваха да привлекат потенциалните участници в „Южен поток”, в това число и Сърбия, към участие в алтернативния проект.

Но, в края на краищата, ръководството на страната, убедило се проблематичността на „Набуко”, преди всичко в плана за запълването му с газ, избра по-надеждния вариант – „Южен поток”, отбеляза в интервю за радиото президентът на Съюза на петролната и газова промишленост на Русия Генадий Шмал.Голос России
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 12