Руската преса за визитата на Дмитрий Медведев в Белград

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Руската преса за визитата на Дмитрий Медведев в Белград

Новое сообщение Фокус » 20 окт 2009, 17:47

Днес президентът на Русия Дмитрий Медведев пристига на еднодневна визита в Сърбия, където ще се срещне с ръководството на страната и ще вземе участие в тържествените мероприятия, посветени на 65-ата годишнина от освобождаването на Белград от германска окупация, пише „Независимая газета” . Това ще бъде първата от 2001 г. визита на руски президент в Сърбия. В Белград разчитат, че тя ще послужи за задълбочаване на икономическото сътрудничество и укрепването на двустранните отношения. В дневния ред е включено и обсъждане на условията за отделяне на Сърбия на заем в размер на 1 млрд. евро и съвместни проекти в газовата сфера.

„Тази визита ще даде възможност да укрепим двустранните отношения с Русия, която е приятелска страна за нас и чиято подкрепа в косовския въпрос ние много ценим”, отбеляза президентът на Сърбия Борис Тадич.

Днес президентът на Русия ще посети Белград, отбелязва в. „Коммерсант” . В последните години на вълната на съвместната борба за Косово отношенията между Москва и Белград придобиха характер на стратегическо партньорство. Основната цел на настоящата визита е това партньорство да доведе до разширяване на руското присъствие в Сърбия. На първо място – икономическо.

Преди посещението на Медведев в Белград сръбският външен министър Вук Йеремич определи визитата като историческа, уверявайки, че „Русия е била и остава наш най-добър приятел”. Въпреки че съвместната борба не предотврати обявяването на независимостта на Косово през февруари Москва и Белград останаха стратегически партньори.

Президентите на Русия и Сърбия възнамеряват да подчертаят значимостта на изпълнението на договореностите в петролната и газовата сфера, в частност съблюдаването на параметрите на участъка на газопровода „Южен поток”, съоръжаването на подземното газохранилище „Банатски двор”, модернизация на предприятието „Петролна индустрия на Сърбия”, съобщи в понеделик източник от Кремъл, цитиран от в. „Комсомолская правда”. Той отбеляза също, че между Русия и Сърбия се обсъждат също „редица предложения в сферата на електроенергетиката и атомната енергетика”. Търговско-икономическата тематика ще бъде една от основните на предстоящите преговори, тъй като поради негативно влияние на световната икономическа криза стокооборотът между Русия и Сърбия за периода януари-август 2009 г. е намалял с 47% в сравнение със същия период от миналата година.Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2