Русия в многополярния свят: Образът на Русия в България, образът на България в Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия в многополярния свят: Образът на Русия в България, образът на България в Русия

Новое сообщение РАН » 20 окт 2009, 22:01

„Русия в многополярния свят: Образът на Русия в България, образът на България в Русия”. Това е темата на Международната научна конференция, която се организира от Института за руска литература (Пушкински дом) към Руската академия на науките, Института за литература при БАН, Държавният университет в Санкт-Петербург и Института по библиотекознание и информационни технологии от 26 до 28 октомври в Санкт Петербург, съобщиха организаторите.

Това е най-големият и представителен българо-руски научен форум в сферата на хуманитаристиката през последните 20 години. Той представлява и най-авторитетната научна част от програмата „Година на България в Русия”. Сред 15-те български участници личат имената на авторитетни български учени. Конференцията ще направи преглед и задълбочен анализ на взаимните връзки и влияния между българската и руската литература от периода на средните векове, през ХІХ и ХХ век до наши дни., като постави акцента върху проблеми на медиавистиката, българското Възраждане, периодът на модернизма и литературата в периода на т.нар.социалистически реализъм. В рамките на конференцията ще има и специално заседание посветено на 80-тата годишнина на видния руски учен от български произход Георги Гачев.

Един българските участници н.с. д-р Александър Йорданов каза: „Няма съмнение, че тази конференция попълва едно бяло петно в културните контакти между България и Русия през последните две десетилетия. Тя дава прекрасна възможност съвременната българска литературна наука да представи своята гледна точка към един проблем, който десетилетия преди това се решаваше единствено от идеологическа гледна точка, като често пъти се премълчаваха чисто научните аргументи, факти и тези. Силното българско научно присъствие е и доказателство за високото качество на работа в Института за литература при БАН, в Института за библиотекознание и информационни технологии. За първи път ще бъдат изнесени анализи на сложни литературни и културни процеси, които открояват градивната роля на българската култура. Образът на Русия в българската литература и култура се разкриват в тяхната историческа сложност и противоречивост. Особено важно е, че в рамките на конференцията ще се проведе специално заседание посветено на живота и творчеството на Георги Гачев , чиято теории за „ускореното развитие на културата” и за „националните образи” на света отразени в литературите на различните народи продължават да провокират и днес съвременното литературознание.РАН
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2