Енергийното сътрудничество между Русия и Сърбия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Енергийното сътрудничество между Русия и Сърбия

Новое сообщение Фокус » 21 окт 2009, 11:18

Ръководител на руската държава за пръв път от осем години насам пристигна на официално посещение в Сърбия. В Белград Дмитрий Медведев бе посрещнат с аплодисменти и скандирания: „Русия! Русия!”. В хода на преговорите си със своя сръбски колега Медведев обеща да направи всичко възможно, за да подпомогне териториалната цялост на Сърбия. А Борис Тадич от своя страна определи Русия като „една от най-важните държави в съвременната цивилизация”.

Двете страни сключиха споразумения в газовата сфера. Бе подписан протокол относно сръбския участък от проекта „Южен поток” между „Газпром” и държавното предприятие „Сърбиягаз”, а също така и споразумение за създаването на съвместно предприятие за изграждането на подземното газохранилище „Банатски двор”. Бяха подписани и споразумения за сътрудничество между външнополитическите ведомства на двете страни, както и между двата парламента. Президентът на Русия бе първият от световните лидери, удостоен с честта да изнесе реч пред сръбския парламент, пише вестник „Взгляд”.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в Белград на първото в историята на двустранните отношения официално посещение на руски държавен глава в Сърбия. Руският лидер проведе преговори със своя сръбски колега Борис Тадич. Основната тема бе енергийното сътрудничество. След преговорите бяха подписани редица споразумения включително и протокол за сръбския участък от газопровода „Южен поток”. С неговото проектиране, строителство и експлоатация ще се заеме съвместно предприятие, което ще бъде учредено от „Газпром” и „Сърбиягаз” с дялови участия съответно 51 и 49%. Със същите дялови участия руската и сръбската компании ще участват в съвместния проект „Банатски двор”. Това подземно хранилище се предвижда да е с вместимост 450 милиона кубически метра газ.

„Участието в транснационалния проект „Южен поток”, който сега едва започва своето активно движение, и изграждането на подземното газохранилище „Банатски двор” – всичко това са примери за стратегическия характер на нашите отношения. Ние смятаме, че от успеха на тези проекти до голяма степен ще зависи енергийната сигурност на Европа, заради която ние толкова активно работим”, подчерта Медведев, цитиран от "Вести".

Проектът „Южен поток” е система от газопроводи, която трябва да съедини Русия и страните от Южна и Централна Европа. Магистралният газопровод ще премине по дъното на Черно море от руския град Новоросийск до българския Варна.

Във вторник ръководителят на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер съобщи, че е подписан протокол за строителството на сръбския участък от газопровода „Южен поток”. За тази цел в течение на 30 дни ще бъде създадено съвместно предприятие на двете страни, наречено „Южен поток Сърбия”. Делът на „Газпром” в тази компания ще е 51%. В рамките на споразумението се предвижда и строителството на газохранилището „Банатски двор”, пише вестник „Коммерсант”.

Изданието припомня, че „Южен поток” трябва да свърже Русия и Италия, преминавайки през България. В тази страна той се разделя на две: северното разклонение продължава през Сърбия, Унгария и Австрия, а южното – през Гърция. Мощността на газопровода е 63 милиарда кубически метра, от които 20 милиарда ще бъдат осигурени от сръбския ръкав на „Южен поток”.

Вчера президентът на Русия Дмитрий Медведев бе на първото си официално посещение в Сърбия. Това обаче не е първата му визита в сръбската столица. През пролетта на миналата година в качеството си на председател на съвета на директорите на „Газпром” той вече бе тук и на дневен ред стоеше въпросът за участието на Сърбия в строителството на газопровода „Южен поток”. И така енергетиката навлезе стабилно в списъка на стратегическите насоки на руско-сръбското сътрудничество. Държавните ръководители обърнаха внимание на необходимостта то строго спазване на всички планове както по „Южен поток”, така и по изграждането на подземното газохранилище „Банатски двор” и модернизацията на предприятията от сръбската петролна индустрия.

Източник в „Газпром” съобщи за „Российская газета”, че работата с Беlград тече успешно. А вчера руската компания подписа със сръбските партньори споразумения за създаването на съвместни предприятия за реализацията на проектите по „Южен поток” и подземното газохранилище. При това и в двата случая руският дял в смесените предприятия ще е 51%.

По изключително важната за Сърбия тема – Косово, Дмитрий Медведев посочи: „Русия и занапред ще подкрепя Сърбия по въпроса за суверенитета и териториалната цялост и тази подкрепа се основава върху нормите на международното право”.Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 50