САЩ подготвят атака срещу Русия?

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

САЩ подготвят атака срещу Русия?

Новое сообщение Правда » 23 окт 2009, 21:20

„Появата на американски военни бази представлява непосредствена заплаха за руските интереси. Да, засега в България и Румъния ще се намира сравнително малък военен контингент на САЩ. Но кой може да се каже със сигурност, че скоро той няма да бъде увеличен в пъти?” – коментира в интервю за в. „Правда” президентът на руската Академия за геополитически проблеми Константин Сивков. „От друга страна появата на бази на НАТО на Черно море допълва вече наличните обекти на Балтийско море. По този начин ние попадаме в ‘клещи’. Защо на САЩ им трябват бази в Черно море? Да се борят с терористи? Едва ли. Обяснението не издържа никаква критика. Първо, оттук до Близкия изток са почти 4000 км. Това е твърде голямо разстояние за това, да се подкрепя групировката в Ирак или Афганистан. Второ, американците са пристъпили към изтегляне на своята групировка от иракска територия и необходимостта от подкрепа изчезва. Трето, Близкият изток и без това е пълен с американски военни бази.

Обръщам внимание и на друга подробност: именно в момента в американската военна академия Уест Пойнт усилено изучават руски език и култура. Припомням, че три години преди нахлуването в Ирак там активно се изучаваше арабски език…В момента Вашингтон се подготвя за схватка за каспийските енергийни ресурси. И ще прави това, опирайки се на военни бази в България и Румъния. Един от вариантите е САЩ да продължат да работят за нестабилност в Кавказ”, отбелязва Сивков.

По думите му, истинската цел на американските „миротворци” в региона, е обезпечаване на сигурен транзит на каспийски петрол и газ. И немалка роля в тези планове може да изиграе американската групировка в България и Румъния.Правда
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4