Проф. Андрей Пантев: Руско-турската война беше най-честната война в историята на целия 19-ти век

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Проф. Андрей Пантев: Руско-турската война беше най-честната война в историята на целия 19-ти век

Новое сообщение Фокус » 26 окт 2009, 21:30

В книгата-албум "Руски военни паметници от Освободителната война 1877-1878 г." има всичко чрез снимки – драмата, неизвестността, критичните положения по хода на войната. Това каза историкът проф. Андрей Пантев на пресконференция за представяне на книгата. По думите на проф. Пантев изданието е щастливо съвпадение между блестяща полиграфия, снимки, близки до художествено творчество и изкуство и онази епопея, която е останала завинаги в съзнанието, ума и емоциите, в литературите на двата народа на Русия и България.

„Командирът на българското опълчение не се казваше Джон Смит, а се казваше генерал Столетов и това до голяма степен свидетелства за онази симбиоза, която съществува между българското национално-освободително движение и тази велика освободителна мисия, която извършва Русия. Руско-турската война беше най-честната война в историята на целия 19-ти век. Тук под силата най-вече на общественото мнение, на православната църква, руският император тръгва с един поробен братски православен народ и никакви обяснения от друго естество не могат да ограничат това величие”, посочи той.

По думите на историка – живеем във време на отвратително себеизтъкване и търсене на значимост в историята, която липсва в съвремието. В същото време освободителите са превърнати в окупатори.

Проф. Пантев посочи, че това бездуховно състояние и опасна ревизия, която съвсем ще ни обезличи, могат да бъдат отчасти неутрализирани с подобни издателски напомняния.

По думите на проф. Пантев с книгата се прави един скромен, нетленен, реален жест към онези, които са знаели и са се интересували само, че освобождават едноверци.

Веселина ЙОРДАНОВА, Агенция „Фокус”.Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3