Западните клиенти на „Газпром” настояват за преразглеждане на механизма за формиране на цените

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Западните клиенти на „Газпром” настояват за преразглеждане на механизма за формиране на цените

Новое сообщение Независимая газета » 27 окт 2009, 03:51

Стратегическите планове на руския газов гигант „Газпром”, основани на очаквания ръст на цените на газа и увеличаването на потреблението на суровината в Европа, се оказаха под заплаха. Цените на газа на спотовите пазари стремително падат, а европейските потребители масово отказват да употребяват твърде скъпия газ на „Газпром”, пише „Независимая газета”.

Намалявайки купуването на руски газ, западните енергийни компании задлъжняха на „Газпром” глоби в размер на почти 2,5 милиарда долара. Но „Газпром” не трябва да чака постъпленията от тези глоби – експерти смятат, че в условията на ръст на добива концернът ще трябва или да опрости тези дългове или да пренапише договорите, отвързвайки цените на газа с тези на петрола.

Европейските енергийни компании, изправили се пред намаляващо търсене и многобройни доставки на гориво на намалена цена, през настоящата година са купили много по-малко газ от „Газпром”, отколкото са били длъжни въз основа на дългосрочните договори. По данни на източник от „Газпром”, заявките на най-големите европейски потребители са били с 10 милиарда кубични метра или със 7% по-малки от минималния договорен обем. Стойността на недовзетия газ се оценява на 2,5 милиарда долара и „Газпром” ще настоява те да му бъдат изплатени, отбелязва изданието.Независимая газета
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 11