Президентът на Еквадор приключи визитата си в Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Президентът на Еквадор приключи визитата си в Русия

Новое сообщение Фокус » 31 окт 2009, 19:55

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа определи визитата си в Русия като успешна. Това бе първата визита на държавен глава на Еквадор за цялата история на дипломатическите отношения между двете страни.

В четвъртък руският президент Дмитрий Медведев обсъди с Кореа сътрудничеството в енергетиката, петролнопреработвателната промишленост и военнотехническото сътрудничество. Страните подписаха пакет от документи и приеха декларация за стратегическо партньорство между Русия и Еквадор. В хода на визитата си в Москва Кореа също се срещна с руския премиер Владимир Путин и с руския патриарх Кирил. Също така положи цветя пред паметника на Незнайния войн в Москва и почете паметта на загиналите по време на Втората световна война.

По думите на еквадорския президент въпреки че неговата визита е продължила само три дни, а работната й програма само два, „благодарение на интензивността на нашия дневен ред на мен ми се струва, че аз прекарах тук цели две седмици”.

„Преди всичко, бих искал да изразя радостта и щастието си от това, че посетихме Русия, да благодаря на руското правителство, кметството и кмета на Москва и на руския народ за посрещането, което ни бе оказано тук…Много сме доволни от визитата… надяваме се, че в много скоро време президентът на Русия ще посети Еквадор”, каза Кореа на пресконференция в руската столица.

Кореа добави, че „за двата си дни престой в Русия, ние постигнахме големи успехи в задълбочаването на отношенията между двете страни”, пример за това са подписаните споразумения.

Кореа обеща да се отнесе сериозно към молбите на Абхазия и на Южна Осетия за признаване на независимостта им в случай, че такива бъдат изпратени до неговата страна.

„Ако и двата региона представят пред Еквадор официална молба за признаването им, ние ще разгледаме най-сериозно техните искания,” каза той.

От своя страна, властите в Абхазия и Южна Осетия са готови в скоро време да се обърнат с молба към президента на Еквадор да ги признае за независими държави. Това заявиха източници от външните министерства на двете непризнати републики.

Еквадор планира да се сдобие с четири хеликоптера "Ми-17" в допълнение към вече закупените машини от този модел, заяви Кореа.

“Практически вече сделката е сключена – става въпрос за закупуването на два хеликоптера „Ми-17” и още четири се предвижда да бъдат закупени в бъдеще,” отбеляза той.

„Конституцията ни забранява да поемаме задължения при закупуване на въоръжения. Затова с руски пари можем да закупим само транспортни средства,” обясни Кореа.Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4