Руските медии за газопроводните проекти

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Руските медии за газопроводните проекти

Новое сообщение Фокус » 31 окт 2009, 19:59

Германският концерн RWE обясни отказа си от инвестиране на проекта за строителството на АЕЦ „Белене” в България с това, че София не е могла да формира единна финансова концепция за проекта, съобщава вестник „Взгляд”, позовавайки се на писмо на главния изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман.

„Това беше принципно на фона на световната финансова криза”, се отбелязва в писмото. В документа се подчертава, че проектът за АЕЦ „Белене” се е обсъждал между RWE и България на редица срещи. „Въпреки твърде конструктивното отношение от страна на българските власти и усилията на всички страни, трябва да се признае, че ключовите етапи, съгласувани в договореностите за съвместно предприетия между RWE и НЕК „България”, не бяха достигнати”, се казва също в писмото. „В новите условия България явно не изпълнява проекта”, подчерта Гросман.

В настоящия момент RWE оформя разтрогването на договора за участието в проекта.

В писмото се отбелязва също така, че германският концерн е готов да продължи диалога с България за осъществяването на възможни съвместни проекти в енергетиката на страната, в това число с българската НЕК, въпреки позицията за АЕЦ „Белене”.

Последните дни на месец октомври преминаха под знака на големи успехи за Русия в сферата на тръбопроводните проекти, коментира електронното издание на „Фонд стратегической культуры”. Разрешение за строителството на „Северен поток” в свои териториални води даде Дания, Турция – разрешение за проектни работи по изграждането на „Южен поток” в морската си зона, по време на посещението си в Сърбия руският президент Дмитрий Медведев подписа споразумение за строителството на сръбския участък на „Южен поток” и за модернизация на газохранилището „Банатски двор”.

Очевидните успехи в южно направление позволиха на руския премиер Владимир Путин да направи сензационно изявление. По думите му „Южен поток” може да бъде построен по-бързо от „Северен поток”. При това успешното реализиране на тръбопроводните проекти в южно направление ще позволи на страните от Централна Азия и вероятно на Азербайджан да извършват транспортиране на голяма част от природния си газ през руска територия за Запада.

Като цяло, набраният от Кремъл темп за реализирането на тръбопроводните проекти дава надежда за това, че „Южен поток” изцяло може да бъде построен по-бързо не само от „Северен поток”, но и от „Набуко”, първите доставки по който се планират за 2014 година.

Това, което съвсем наскоро беше немислимо, днес може да стане реалност. Става дума за участието на Румъния в проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, иницииран от руския газов концерн „Газпром”, пише агенция Регнум.

До настоящия момент Букурещ се обявяваше за реализирането на другия газопровод – „Набуко”, който се смята за „защита” срещу руския монопол в отрасъла. Москва, обаче, започна да ухажва Румъния с една единствена цел – присъединяването й към „Южен поток”. По всичко личи Букурещ няма да каже „не”. Конкуренцията между двата газопровода първоначално беше силно политизирана, коментира Регнум. Говореше се, че руснаците освен да изолират Украйна си поставиха за цел първи да завършат строителството на своя газопровод.

Неотдавна редица експерти предположиха, че Румъния може да остане единственият избор за Русия за реализирането на този проект. Мнението е основано върху това, че новото българско правителство временно преустанови участието си в „Южен поток”, а българският премиер Бойко Борисов обяви началото на разследване на корупционни случаи, свързани с договори за новия газопровод. На фона на това българският министър на финансите Симеон Дянков съобщи, че за реализирането на „Южен поток” няма средства.

Разбираемо, че в такива условия Русия има нужда от нов или от алтернативен партньор и изборът падна върху Румъния. /ФокусФокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 4