Съветът на ООН по човешките права остро критикува Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Съветът на ООН по човешките права остро критикува Русия

Новое сообщение Дойче веле » 01 ноя 2009, 23:12

В западните медии бяха разпространени детайли от доклада на Съвета на ООН по човешките права, в който Русия е подложена на остра критика относно неспособността на страната да осигури защита на гражданите, критично настроени по отношение на властите, предаде радио „Дойче веле”.

Авторите на доклада посочват, че „подобни критики застрашават опозиционните активисти с нарушаване на техните права, мъчения и дори смърт”. В документа се съобщава, че съдилищата в Русия нерядко изнасят политически мотивирани присъди, което в крайна сметка води до намаляване на критиката на властите в медиите. Освен това авторите на доклада упоменават множеството убийства на журналисти и правозащитници, които остават неразкрити. Остро се критикува съдебната система в Чечня, а също така и в другите региони на Северен Кавказ. В документа, подготвен от експерти на ООН, се напомня за изтезанията, изчезването на хора, необоснованите арести и убийства, извършени от военни и от представители на спецслужбите.

Докладът е подготвен от експертен съвет в състав от 18 души. Те се обърнаха с призив към Кремъл да внесе редица изменения в руското законодателство – в частност да се стеснят юридическите понятия „тероризъм” и „екстремизъм”, а също така да се даде право на обжалване на хората, настанени в психиатрични болници по решение на съда.

Пълният текст на доклада ще бъде публикуван през следващата седмица.Дойче веле
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 15