Военното разузнаване чества 91-та си годишнина

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Военното разузнаване чества 91-та си годишнина

Новое сообщение Фокус » 05 ноя 2009, 16:32

В Русия днес се отбелязва 91-та годишнина от създаването на военното разузнаване.

Във връзка с Деня на военния разузнавач ръководителят на главното разузнавателно управление на главния щаб на въоръжените сили в страната Александър Шляхтуров отбеляза, че военното разузнаване в момента заема важно място в системата за национална и военна сигурност в Русия.

По думите му разузнаването е мощен и реален инструмент за защита на стратегическите интереси на страната, който действа както в Русия, така и в чужбина.

Той подчерта, че разузнаването отделя специално внимание на превантивното реагиране на новите предизвикателства и заплахи за Русия, както и на прогнозирането за развитие на военнополитическата и военностратегическата ситуация в света.

Шляхтуров заяви, че страните от НАТО, Израел и Украйна продължават да доставят оръжие и военна техника за Грузия. „Както и преди събитията през август 2008 година, Грузия продължава да получава военна помощ от страните на НАТО, Израел и Украйна. Алиансът, преди всичко източноевропейските членки на блока, доставя на Грузия основно стрелково оръжие и екипировка. САЩ подготвят личния състав на грузинската армия по тактика на НАТО, Израел доставя на Грузия безпилотни летателни апарати, а Украйна – тежко въоръжение, в частност танкове и средства за противовъздушна отбрана”, каза той.

По неговите думи новата американска администрация се е отказала от разполагането на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, но вместо нея Вашингтон ще изгради съвместно с НАТО система за нестратегическа ПРО. „Всяка една система за ПРО естествено дестабилизира баланса на стратегическите сили. Разбирайки това, както и намирайки се под въздействието на политическата линия на ръководството на нашата страна, американците на този етап принудително се отказаха от разполагането на система за ПРО в Полша и в Чехия. Те се спряха на варианта за продължаване на работите за разполагане в Европа на нестратегическа ПРО или с други думи на ПРО за театър на военни действия. Разполагаме с информация, че САЩ се опитват да развият тази система с участието на членките на НАТО”, каза той.

Шляхтуров каза също така, че главният щаб не изключва нова въоръжена агресия на Грузия срещу Южна Осетия и Абхазия. "Ситуацията с Грузия остава напрегната предвид това, че сегашните грузински власти не само се отказват от признаване на суверенитета на Абхазия и на Южна Осетия, но и по всякакъв начин се опитват да върнат тези независими страни под своя юрисдикция", каза той.

"Към това трябва да се добави непредсказуемата политика на грузинското ръководство начело със Саакашвили, което може да използва сила за укротяване на непокорните републики, както стана през миналия август. Ние не изключваме подобно развитие на нещата", подчерта Шляхтуров. /ФокусФокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: Tbot и гости: 7