Газпром потвърди, че Украйна е платила газовата си сметка

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Газпром потвърди, че Украйна е платила газовата си сметка

Новое сообщение AFP » 09 ноя 2009, 16:13

Газовият гигант „Газпром” съобщи днес, че Киев е платил сметката си за природен газ за октомври, след като премиерът Владимир Путин предупреди за риск от нова газова криза заради закъсняващи задължения, предаде АФП.

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз” е платила изцяло за доставките през октомври, заяви говорител на „Газпром”. Миналата седмица Киев съобщи, че е платил 500 млн. долара.

Съобщението идва на фона на тревога в Европейския съюз, предизвикана от възможността за повторение на януарската газова криза, когато скандал между Киев и Москва доведе до триседмично прекратяване на доставките за десет европейски държави.

Напрежението се засили минали месец, когато Путин предупреди, че Украйна изглежда отново има проблеми с плащанията и обвини президента Виктор Юшченко в стремеж да провокира нова газова криза.

В. „Коммерсант” пише днес, че Москва е предала на Брюксел проектомеморандум за „енергийна система за ранно предупреждение”, за който се надява да бъде подписан на срещата ЕС-Русия в Стокхолм на 18 ноември.AFP
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2