Русия и Австрия ще ускорят работата по Южен поток

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Русия и Австрия ще ускорят работата по Южен поток

Новое сообщение Фокус » 11 ноя 2009, 22:59

Русия и Австрия ще ускорят работата по „Южен поток”. За това се договориха руският премиер Владимир Путин и австрийският канцлер Вернер Файман по време на разговори в Москва.

Руският премиер Владимир Путин заяви, че преговорите с Виена за „Южен поток” трябва да приключат в кратки срокове. Според Путин една от причините е, че газопроводът, който заобикаля Украйна, ще направи западната съседка на Русия по-дисциплинирана във връзка със своевременното заплащане за доставката на газ.

По думите на Путин Москва и Виена са убедени, че новият маршрут на доставки на руски газ има огромно значение за повишаване на енергийната сигурност на Европа. На свой ред Файман увери, че австрийското ръководство не смята „Южен поток” и други аналогични проекти за конкурентни. По думите му, австрийската икономика може да съществува в продължение на три месеца за сметка на запаси в газохранилища. В същото време канцлерът отбеляза, че това не отменя важността от създаване на алтернативни маршрути на доставки и на системи за разрешаване на конфликти в сферата на газовия транзит.

Предполага се, че тръбопроводът ще бъде изграден от Джубги до крайбрежието на България по дъното на Черно море, след което ще се раздели на две до Италия и Австрия. Строителството на газопровода с обща стойност 25 милиарда евро трябва да приключи до 2015 година.

Засега не е определен срок за началото на строежа, въпреки, че в края на месец октомври Путин заяви, че изграждането на „Южен поток” ще започне по-рано от това на „Северен поток” – газопроводът по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

Владимир Путин предупреди днес, че Русия ще прекрати газовите доставки за Украйна, ако Киев отклонява газ без да плаща за него.

„Ако те не плащат, няма и да получават. Ако не получава, тогава най-вероятно ще има отклоняване от тръбата за износ и когато това се случи, ние ще прекратим доставките”, заяви Путин.

От своя страна украинският премиер Юлия Тимошенко увери, че Украйна ще изпълни своите задължения по транзита на руския газ за Европа. Тя добави, че правителството предприема всичките необходими мерки за това. /Агенция "Фокус"Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: MailRu [Bot] и гости: 15