Дмитрий Медведев направи обръщение към Федералното събрание на Русия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Дмитрий Медведев направи обръщение към Федералното събрание на Русия

Новое сообщение Фокус » 13 ноя 2009, 00:10

Руският президент Дмитрий Медведев днес се обърна към Федералното събрание на Русия. Започвайки своето обръщение, той заяви, че световната икономическа криза е засегнала Русия по-силно, отколкото повечето други страни по света. Руският президент също призова „да не бъдат търсени виновниците за кризата зад граница”. При това, по неговите думи, кризата в страната е подчертала необходимостта от внасяне на промени в руската икономика. Руският президент призова за по-бързо модернизиране на Русия, но подчерта, че то трябва да стане въз основа на развиването на демократичните институции и пазарната икономика.

В своето годишно обръщение Медведев каза, че Русия трябва да диверсифицира своята икономика и да прекрати зависимостта си към износа на суровини.

„През 21 век, нашата страна отново има нужда от модернизиране във всички сфери, това ще е първият път в нашата история, когато модернизирането ще се базира на ценностите и институциите на демокрацията”, каза Медведев.

Целта на моята администрация, каза още Медведев, е да превърне Русия в общество на „умни, свободни и отговорни хора”, а Русия да придобие статут на световна държава на принципно нова основа.

В коментар, напомнящ предизборната кампания на президента на САЩ Барак Обама, Медведев добави: „Ние всички сме единни поне по едно нещо: необходима е промяна”.

„Навикът да се живее за сметка на износа продължава да забавя иновационното развитие”, подчерта той.

Русия има възможност да превърне селското си стопанство в един от локомотивите на икономическия си ръст „за години напред” и в резултат да се повиши качеството на живот в руските села, изрази мнение руският президент.

По неговите думи, оживлението на пазарите засега е твърде слабо и неустойчиво, като най-опасното нещо в момента е успокоението. При това той подчерта, че е необходимо реализацията на антикризисния план да бъде продължена и да има готовност за оперативното предприемане на допълнителни мерки.

Руската икономика трябва да се преориентира към реалните потребности на хората, отбеляза Медведев. Тези потребности „днес предимно са свързани с гарантирането на сигурността, подобряването на здравеопазването, достъпа до енергия и информация”, подчерта Медведев. Руският държавен глава инструктира правителството да подготви решение, гарантиращо оптимизацията на обема и ефективността на участието на държавата в работата на търговските организации. Той също изрази мнение, че формата на държавната корпорация е безперспективна.

Медведев предупреди, че „укрепването на демокрацията не означава отслабване на правовия ред. Всичките опити под демократични лозунги за дестабилизиране на държавата, за разклащане на ситуацията, за внасянето на разкол в обществото ще бъдат пресичани”.

През 2010 г. на министерството на отбраната на Русия трябва да бъдат доставени над 30 балистични ракети с морско и наземно базиране, 5 зенитно-ракетни комплекса „Искандер” и 3 атомни подводници, съобщи върховният главнокомандващ на руските въоръжени сили, говорейки за състоянието на руската армия. По неговите думи, до 2012 г. трябва да бъдат заменени аналоговите средства за комуникация на армията с дигитални такива. На първо място с новите дигитални средства за комуникация ще бъдат оборудвани войските в Северно-Кавказкия военен окръг.

Руският президент също подчерта необходимостта от създаването на модерни образци на въоръжения, „който да осигурят превъзходство над всеки един противник”.

Междувременно той съобщи, че в Русия ще бъде създаден ядрен двигател за космически полети.

Продължавайки темата за високите технологии и усвояването на космоса Медведев отбеляза, че до 2015 г. в Русия трябва да бъде създадена система за сателитна комуникация.По неговите думи, приоритетно направление в тази област ще бъде използването на космическите технологии и руската глобална навигационна спътникова система ГЛОНАСС.

Руският президент също подчерта необходимостта от назначаването в руското правителство на лице, което да лично да носи отговорност за ситуацията в Северен Кавказ.

По неговите думи, мащабите на корупцията и насилието в Северен Кавказ са „безпрецедентни”. „Да го кажем честно – мащабът на корупцията и насилието в севернокавказките републики е безпрецедентен”, каза той.

Външната политика на Русия трябва да бъде изключително прагматична и насочена към решаването на задачите за модернизиране на страната, изрази мнение руският държавен глава.

„Заинтересовани сме от приток в страната на капитали, нови технологии и идеи. Знаем, че нашите партньори разчитат на сближаване с Русия за реализиране на свои приоритетни задачи. Поради тази причина нашата външна политика трябва да бъде изключително прагматична”, заяви Медведев.

„Нейната ефективност трябва да се оценява по прост критерий – спомага ли тя за подобряване на жизнения стандарт в нашата страна”, допълни президентът.

Русия ще продължи да съдейства за укрепването на позициите на ООН, която е универсалният механизъм за изработването на колективни подходи, потвърди той.

По неговите думи, в сферата на сигурността „основните усилия ще бъдат съсредоточени върху Договора за гарантирането на европейската сигурност”.

Медведев отбеляза, че международноправното формулиране на принципа за неделимост, сигурност в Евроатлантическия регион „се превръща за нас в императив, както и изработването на механизми за практическа реализация, на произтичащите от това задължения”.

Руският президент приключи годишното си обръщение към Федералното събрание с думите „Русия, напред!”, призовавайки съвременното руско поколение да повтори подвига на поколението, победило във Втората световна война. Днешното обръщение на Медведев към Федералното събрание на Русия бе най-дългото в 16-годишната история на тези обръщения. То продължи 1 и 40 минути. /Агенция "Фокус"Фокус
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 29