Потоците потекоха поне на хартия

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

Потоците потекоха поне на хартия

Новое сообщение Независимая газета » 16 ноя 2009, 02:39

Договореностите между Русия и Словения, сключени в събота, поставиха формално точка в процеса на съгласуване на документите за строителството на газопровода „Южен поток” със всички заинтересовани страни. Или поне руското ръководство е уверено в това. По-рано бяха снети претенциите на Швеция и Финландия относно „Северен поток”. В същото време експертите се съмняват, че всички препятствия по пътя на маршрутите, по които горивата трябва да заобиколят Украйна, са премахнати.

Ако със северния маршрут всичко е малко или повече ясно, тъй като остава единствено формално да бъде одобрен от властите на Германия и Русия, то с „Южния поток” остават няколко неясни моменти, смята експертът от консултантската компания „РусЕнерджи” Михаил Крутихин, цитиран от „Независимая газета”. „Първо, от българска страна все още действа мораториумът върху енергийните проекти с Русия. А този въпрос е щекотлив като се има предвид, че Москва изостави София по въпроса за петролопровода Бургас-Александруполис, споразумявайки се с Анкара. И освен това аз все пак не вярвам на Владимир Владимирович (Путин), когато той твърди, че Русия е получила разрешение от Турция за изграждането на тръбопровода. Анкара даде съгласието си само за провеждането на геоложки проучвания по трасето, но не и за строителството”, коментира Крутихин.

Ръководителят на отдела за инвестиционен анализ на компанията „Универ” Дмитрий Александров смята, че проблемите с България в най-тежкия си вариант ще имат паричен характер – размери на квотите, участието на български изпълнители, възможности за реекспорт и т.н. „Но съдейки по всичко, никакви принципиални проблеми вече няма да има”, смята аналитикът.Независимая газета
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 3