България и Русия ще съставят план за действие за АЕЦ „Белене” до 2-3 седмици

RuBo@rd BG

Модераторы: more, bot, translate

България и Русия ще съставят план за действие за АЕЦ „Белене” до 2-3 седмици

Новое сообщение РИА Новости » 24 дек 2009, 21:16

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко и министъра на икономиката, енергетиката и туризма на Република България Трайчо Трайков са се договорили в рамките на две-три седмици да съставят конкретен план за действие по проекта за българския АЕЦ „Белене” и пристъпването към реализацията му, се посочва в съобщение до медиите на руското министерство на енергетиката, предаде РИА Новости.

Международният търг за изграждането на два блока от АЕЦ „Белене” беше обявен през 2005 г., като на следващата 2006 г. търгът беше спечелен от руската компания „Атомстройекспорт”. Договорното споразумение беше подписано през 2008 г. Стойността на проекта се оценява на почти 4 млрд. евро за два енергоблока по 1000 МВт.

Един от най-големите европейски производители на електроенергия – германската компания RWE излезе от проекта в края на месец октомври. Делът на компанията възлизаше на 49 %, докато контролният пакет от 51 % беше собственост на българското правителство. В момента България търси нови инвеститори.

Директорът на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко заяви през септември, че Русия е готова да изпълнява не само ролята на изпълнител, но и на инвеститор в проекта.РИА Новости
 

Вернуться в Новини на български

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 25